MOJE SELO

GORNJI MUŠIĆ

Geographical coordinates: 44° 17' 41" North, 20° 7' 2" East
Geographical location: Srbija, Europe
Original name: Gornji Mušić

U našem narodu se kaže da su bogati oni ljudi koji imaju mnogo dece, prijatelja i koji se svuda osećaju kao kod kuće.

Rođen sam u Beogradu, tu sam odrastao, školovao se, zaposlio se, zasnovao porodicu tu su mi se rodili i naslednici...

Živim i radim već 30 godina u Beogradu sa radijusom  Knez Miloševa - Nušićeva - Hilandarska - Knez Mihailova -  Studentski trg -  Zmaj Jovina - Knez Miloševa. Dakle, epicentar prestonice, ali..

Kao kod kuće osećam se i u Ljigu od 1968. gde sam postigao svoje naveće kreativne uspehe.

Po ljubavi za svoj rod ipak pripadam negde drugde u selo Gornji Mušić, zaselak Mala Marišta, odakle su mi otac i svi ostali Markovići.

U selu Gornji Mušić, opština Mionica, a blizu Ljiga,  Valjevski kraj, Kolubarski okrug  živi moja rodbina i još 334 punoletna stanovnika.  Prosečna starost stanovništva iznosi 44.9 godina (43.0 kod muškaraca i 46.8 kod žena). U naselju ima 135 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3.19.

Ovo naselje  naseljeno Srbima. a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika. Od 1948 kada ih je bilo 794, 2002. ih je bilo  441, a danas 340, od kojih ima samo jedan đak osnovac !!!

Počeo sam da spasavam što se spasti može, sa svojim ocem, decom i prijateljima često odlazim tamo da popravim prosek bar 50 dana godišnje. Šta više, razrušeno i zemljotresom  ruinirano domaćinstvo vraćam u punu snagu.. . Uz foto priču o oporavsku srpskog sela, evo i poziva da nam se pridružite...

Evo malo i legende...  naziv  sela je vezan za Stef(v)ana Musića vojvodu koji je prema narodnom predanju podigao crkvu u Donjem Mušiću. Kao dokaz za tu tvrdnju uzima se podatak da su meštani tog sela početkom 20. veka navodno izorali njegov pečat i predali ga nekom muzeju u Beogradu. Istine radi treba podsetiti da je na tu tvrdnju reagovao antropogeograf Pavlović tvrdeći da je to pogrešan zaključak, jer Stevan Musić, vojvoda iz Kosovskog broja nikad nije živeo u Mačvi i da je Mačva u vreme cara Lazara pripadala Mađarskoj. Samo, ovo nije Mačva... Bez želje da konačno zaključujemo pitamo se zar je vojvoda Musić morao živeti na ovim prostorima da bi podigao crkvu ili izgubio pečat?

Kako danas izgleda moj deo sela, moja AVLIJA , pogledajte OVDE