TELEDOM

Mirko Marković je bio koordinator projekta za TELEDOM Ljig, Moravci I Belanovica, rukovodilac Regionalnog centra TDSJ za Zapadnu I srednju Srbiju I podpresednik TELEDOMSAVEZA JUGOSAVIJE, kasnije Srbije I Crne gore u dva mandata.

Šta je TELEDOM Ljig ?

TELEDOM Ljig sa kancelarijama TELEKOLIBAMA u selu Moravci I u Belanovici, jedan je od najuspešnijih projekata Internet kluba. Od osnivanja i svečanog otvaranja, 06.aprila 2001. godine brzo je postao prepoznatljivo mesto okupljanja mladih, ali  onih koji žele da upoznaju nove tehnologije komunikacija.
Učešće u projektu je inicirao Dragan Sajić i posle zajedničkih pripremnih sastanaka, lokalnih foruma i seminara u Vrnjačkoj banji kvalitetno je urađen Konkurs kod DEMnet fondacije iz Budimpešte i dobijena oprema vredna više od 45.000 USA$. Za kratko vreme u njemu je obučeno za rad na računarima više od 300 stanovnika Ljiga, na raznim nivoima.

  

Gradski sajtovi Ljiga www.ljig.net, www.ljig.co.yu i sada www.ljig.org.yu iz različitih uglova, nastavili su sa informisanjem o događajima u ovoj sredini. Autori iz Ljiga i Moravaca uradili su potpuni redizajn i postavku internet sajta www.teledom.org.yu kao i postavljanje i setapovanje servera u Beotelu. Uz, sada već 30-tak drugih sajtova, ovo je trebalo da bude glavna preokupacija TELEDOMA Ljig, koju verovatno zbog jezičkih barijera čelni ljudi iz TDSJ nisu u potpunosti prepoznali I podržali. Ovakav brz uspeh učnio je da Mirko Marković vrlo brzo postane I potpredsednik TELEDOM saveza Jugoslavije, a uskoro i delegat u EUTI, Evropskoj Uniji Teledomova.

Brojni, dragi važni gosti obišli su TELEDOM Ljig: Đeze Kovač pred.Teledom saveza Mađarske, Peter Nizak direktor DEMnet fondacije, kanije Peter Palvađi, Matjaš Gašpar, pred. EUTE, Thomas James Donovanu, pred. kuratorijuma DEMNET, Momčilo Perišić, potpred. u vladi rep. Srbije, Tadaši Nagaji ambasador Japana u Srbiji, ministri zdravlja i lokalne samouprave Srbije, rep. komesar za izbeglice, ali što je za nas još važnije i više od 50 TELEDOMAŠA iz Teledomova u Omoljici, Jabuci, Iđošu, Lovćencu, Ubu, Guči, Dragačevu, Rudniku, Vraćevšnici, Dimitrovgradu, Beloj Palanci, Ivanjici, Bukovici… Bila je to prilika da se bolje upoznamo i na dva seminara pokažemo kako TELEDOM Ljig ima sve uslove da preraste u regionalni internet centar. Organizacija Kendo šampionata Jugoslavije u Ljigu, bila je za TELEDOM važna isto kao i stalna medijska podrška svim lokalnim sportskim događajima među kojima nam je posebno važno učeće dve fudbalske dečje ekipe na LETNJEM TURNIRU U MALOM FUDBALU od kojih je jedna osvojila 1. mesto u kategroji juniora.

  

TELDOM u Ljigu i InternetClub su pomogli Telekolibama Belanovica i Moravci u času kada njihove civilne organizacije nisu imale snage da istraju do kraja u svim segmentima podrške konkursa. Na tim relacijama je  nastala izuzetno uspešna među teledomska saradnja u zajedničkoj nabavci materijala, zajedničkim obrazovnim projektima, izložbama i druženjima koje su možda isto tako važna tekovina ovog projekta. Jedno od njih je zajednički nastup na etno sajmu u Ansiju (Francuska) gde smo putem interneta, ali eksponata u sajamskoj hali predstavili svoj kraj i kulturu .

Nažalost, ovakva ekspanzija rada u Ljigu nije mogla biti u potpunosti  praćena i u drugim sredinama, pa smo realno bili u situaciji da koristeći principe rada Teledomova razvijemo sopstveni model Gradske kancelarije, koji fleksibilnije zadovoljava potrebe sredine u kojoj TELEDOM Ljig radi. Srećni smo što smo ostali u vrlo dobrim odnosima sa Teledomašima iz zemlje i sveta, koji koriste svaku priliku da nas obiđu i sa divljenjem podrže naš put.

Kruna je bilo obeležavanje 5 godina rada TELEDOMA u Ljigu kada je pored svih nabrojanih gostiju sa nama bio i ministar za IT u vladi republike Mađarske I director USAID-a u Srbiji.

Mirko Marković je srećan što može da bude veza između ova dva  autohtona IT projekta, opredeljujući se da  Internet klub, bude prvi među jednakima.

Osnovna namena Teledoma Ljig je da bude centar lokalne zajednice za primenu savremenih tehnologija i elektronskih medija u cilju što lakše, brže i veće komunikacije.

Da bude uslužni centar civilnih organizacija;
Da pruža pomoć i saradnju u obavljanju službenih potreba stanovništva, i to tako  da se obave na najjednostavnij i najjeftiniji mogući način način.
Da omogućuje Internet-dostupnost;
Da omogućava elektronsko dopisivanje i komuniciranje za potrebe stanovništva.
Da pruža informacije od opšteg interesa.
Da bude centar mesnih oglasa, oglašavanje i reklama.
Da pruža razne birotehničke  usluge (dopisi, prepisi, faks, knjiženja ... ) .
Da omogućava korišćenje multimedija;
Da bude centar za  permanentno otvoreno i daljinsko obrazovanje.
Da omogućava popularizaciji nove informatičko-komunikacione kulture.
Da vrši grafičke i druge usluge na računaru
Da vrši usluge IT podrške u prometu roba i usluga i
Da populariše ideju INternet kluba u svojim svojim segmentima delovanja...

Teledom.pdf (149 KB)